Najnowsze badania pokazują, że spirulina wpływa na poziom glukozy we krwi oraz poprawia ciśnienie. Jest to niewątpliwie superfoods. Co takiego w sobie ma?
Spirulina jest algą morską i charakteryzuje się wysoką odpornością na warunki zewnętrzne. Zazwyczaj występuje w słodkich wodach Afryki, Azji czy Ameryki Południowej, ale możemy ją znaleźć również w bagnach, gorących źródłach czy nawet w wodzie morskiej. Nie jest to jednak po prostu alga. Właściwości zdrowotne spiruliny były wykorzystywane już przez Azteków. Obecnie jest intensywnie badana przez naukowców, którzy potwierdzają to, co zauważono przed wiekami. Regularne spożywanie spiruliny pozytywnie wpływa na nasze zdrowie oraz jest źródłem wielu związków odżywczych.
Co takiego jest w spirulinie ?
Większość jej masy to białko ( ok. 65%), w którym znajdziemy aminokwasy egzogenne, co oznacza, że ten skromny ogranizm jest źródłem pełnowartościowego białka o wysokiej strawności. Około 5-8 % suchej masy to tłuszcze. Znajdziemy w niej nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli samo zdrowie.
Z węglowodanów, które znajdziemy w spirulinie są ramnoza, glikogen, glukozamina oraz spirulinian wapnia, który świetnie podkręca odporność. Znajdziemy w niej jednak nie tylko związki odżywcze lecz również witaminy z grupy B, beta-karoten i witaminę C oraz składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, cynk, sód, magnez, potas, selen, molibden.
Zdrowie w spirulinie
Wyniki badań jednoznacznie pokazują, że spirulina bardzo dobrze wpływa na poziom lipidów w surowicy u osób z displidemią, na stężenie glukozy u diabetyków czy na nadciśnienie krwi. Poprawia odporność oraz pomaga w odchudzaniu (jednak nad tym trwają jeszcze badania).
Spirulina na alergię
Istnieją badanie, które wskazują, że spirulina pomaga w redukcji alergicznego nieżytu nosa wywołanego pyłkami czy sierścią zwierząt. Ponadto badania pokazały zmniejszenie takich dolegliwości jak : katar, kichanie, przekrwienie błony śluzowej nosa, nieżyt nosa, swędzenie. Poprzez swoje właściwości może być stosowana jako naturalna terapia przeciwhistaminowa.
Jak wzbogacić posiłki spiruliną?
Spirulinę możemy dodawać do swoich posiłków oraz napojów – sałatek, zup, koktajli czy soków. Ze względu na specyficzny smak polecana jest jako dodatek do owsianek, koktaji czy owocowych smoothie.
Spirulina jest superfoods, które wzbudza dużo kontrowersji. Skutki uboczne przyjmowania spiruliny są znikome, zaś zdecydowana większość ludzi bardzo dobrze ją toleruje. Pozostaje nic innego, jak ją spróbować. Dla siebie i dla zdrowia.
Źródło: https://liyou.pl/kategoria/zdrowie-i-uroda/